Новини

Микола Томенко: Суспільне телебачення – це не телебачення влади

Суспільне телебачення – це телебачення пропагування цінностей та представлення всього суспільства, а не телебачення влади та «боїв без правил».
 
Про це сказав заступник Голови Верховної Ради, член фракції «БЮТ-Батьківщина» Микола Томенко під час свого заключного виступу на парламентських слуханнях «Стратегія гуманітарної політики сучасної України», що проходили сьогодні у парламенті.
 
Микола Томенко висловив здивування заявами керівників Держтелерадіо та Першого національного каналу про те, що Перший національний вже «майже канал суспільного мовлення».
 
«Натомість, їхнє уявлення про завдання Першого національно, який, до речі, фінансується за бюджетні кошти, як суспільного, прямо протилежне ідеології суспільного мовлення», - наголосив він та нагадав, що «керівники Першого національного, які, як виглядає, слабо обізнані з українською історичною традицією та й з українською мовою, вважають, що це повинен бути канал, який пропагує владу».
 
«З іншого боку в так званий сімейний час з 19 години до 21 години вже «майже суспільний» Перший національний пропонує нам трансляцію Ліги змішаних єдиноборств, зокрема, так звані бої без правил», - зазначив Віце-спікер.
 
Натомість, за його словами, завдання суспільного мовлення, на відміну від комерційного, це презентація ціннісних речей: здобутки освіти, культури, регіональних особливостей країни, дитячі пізнавальні програми та, звісна річ, презентація всього спектру поглядів українського суспільства, а не лише однієї влади.
 
«Бо якщо це телебачення, що пропагує владу, то, за логікою, його мусять оплачувати не всі громадяни України, як тепер, а лише прихильники влади», - підкреслив Микола Томенко.
 
«Тому, коли мова йде про реальне суспільне телебачення, то до його створення треба залучати фахівців та відповідних експертів, бо з таким розумінням влади ми не отримаємо цивілізованого суспільного телебачення», - підсумував він.

Григорій Немиря бере участь у Глобальному Форумі у Вроцлаві

6-8 жовтня заступник Голови партії «Батьківщина», колишній Віце-прем‘єр-міністр  у справах європейської та міжнародної інтеграції Григорій Немиря бере участь у Глобальному Форумі, який проходить у місті Вроцлав (Польща).
 
Григорій Немиря виступить на пленарному засіданні.
 
У Форумі беруть участь понад 200 провідних політиків та бізнесменів Європи та Америки. Зокрема, Президент Європарламенту Єжи Бузек, Заступник держсекретаря США Джеймс Стейнберг, колишній Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки (1999 – 2009) Хав’єр Солана, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський,  Президент Атлантичної Ради США Фредерік Кемп та Президент Центру Європейських Стратегій Павел Швєбода.
 
Форум організовано Атлантичною Радою США та Центром Європейських Стратегій з метою активізації трансатлантичного діалогу щодо глобальних викликів та проблем Центральної Європи.

Суд залишив Макаренка під вартою до 23 жовтня

Печерський районний суд Києва відмовив адвокатам екс-голови Держмитслужби Анатолія Макаренка звільнити його з-під варти і продовжив термін утримання до 23 жовтня.
 
Також Макаренку змінили статтю обвинувачення. Тепер йому інкримінують зловживання службовим становищем (стаття 364 КК) замість халатності (стаття 367 КК).
 
Адвокат Анатолія Макаренка заявив, що оскаржить найближчим часом це рішення в апеляційному суді.
 
Під час оголошення ухвали Макаренко заявив: «Ганьба! Ми будемо доводити свою правоту і доведемо її!».
 
Суддя також з невідомих причин заборонила адвокату екс-голови Держмитслужби поговорити зі своїм підзахисним після закінчення судового засідання.
 
Партія «Батьківщина» розцінює сьогоднішнє рішення суд як продовження жорстоких репресій проти людей, які, виконуючи свої службові обов’язки, діяли в інтересах країни.
 
Рішення суду ще раз продемонстрували, що в Україні знищена незалежна судова система і правосуддя.

«Батьківщина» - єдиний сильний опонент Партії регіонів на місцевих виборах на Луганщині, - Верігіна
Луганська обласна організація партії «ВО «Батьківщина» отримала реєстрацію як учасник виборчого процесу на місцеву кампанію в обласній виборчій комісії. «Це перша кампанія, коли законне право на участь у виборах нам довелось виборювати. Із приходом до влади сучасної команди, стан демократії в Україні значно погіршився.  Місцеві вибори яскраве свідчення цьому. «Батьківщина» - єдиний сильний опонент Партії регіонів на місцевих виборах на Луганщині. Для захисту прав та свобод громадян, задля того, аби місцева влада не відступала від демократичних засад, владі потрібен контроль. Цим наглядачем за владою стане «Батьківщина». Ми увійдемо до складу обласної ради та забезпечимо опір беззаконню», - зазначила голова Луганської обласної організації партії «Батьківщина» Ірина Верігіна. У партійній організації підкреслили, що йтимуть на вибори із чіткою програмою захисту комунальних, соціальних та культурних інтересів жителів регіону. І в першу чергу необхідно взяти під контроль питання росту тарифів на послуги ЖКГ, їх якість та повноцінне забезпечення владою реалізації права громадян на субсидію. Луганська «Батьківщина» заявила, що продовжить боротьбу проти рішення про передачу обласного комунального підприємства «Луганськвода» російському власнику, яке відбулось із порушеннями закону. концесіонер продовжує порушувати права користувачів, а депутати обласної ради від ПР – закривати на це очі.

Юлія Тимошенко: Європейські інституції допоможуть Україні пройти шлях становлення демократії

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко висловила подяку Моніторинговому комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи за ретельне дослідження загроз демократії в Україні та оприлюднення цієї інформації світовій спільноті. "Я хотіла би подякувати, в першу чергу, Майліс Репс як представнику Моніторингового комітету, Ренате Вольвенд, які провели в Україні достатньо тривалий час для того, щоб зустрітися з усіма політичними силами, з владою, опозицією, з представниками засобів масової інформації, з представниками громадянського суспільства і аналітичних політологічних кіл, в тому числі з представниками судової гілки влади, членами Венеціанської комісії від України, і вони склали адекватне чітке враження і свій висновок відносно подій в Україні", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні на прес-конференції, повідомляє її персональний сайт. За її словами, висновок Моніторингового комітету є адекватною і об'єктивною оцінкою ситуації в Україні. "З нами багато років також працювала Ханне Северинсен, яка була разом на барикадах української демократії, яка кожного дня жила тим, щоб зробити Україну більш демократичною, такою, яка більш відповідає європейським цінностям", - додала вона. Юлія Тимошенко також подякувала чотирьом представникам опозиційних політичних сил, які співпрацювали з Моніторинговим комітетом ПАРЄ. "Я не можу не зазначити, що на Парламентській Асамблеї Ради Європи працювали чотири представника України, чотири представника опозиції, які повністю провели всю роботу для того, щоб ПАРЄ глибоко, чітко і адекватно розуміла, як відбуваються всі процеси згортання демократії в Україні, і саме вони організували чітку співпрацю між Україною і ПАРЄ, Моніторинговим комітетом для того, щоб і резолюція, і висновки, і доповідь були такими, які відповідають реальності України", - зазначила лідер партії "Батьківщина". "Я думаю, що завдяки європейським інституціям Україна зможе більш впевнено і більш надійно проходити свій шлях становлення молодої демократії", - переконана Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко: Опозиція застосовує всі засоби протидії фальсифікації місцевих виборів

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявляє, що оголошення голодування активістами Київської та Львівської організацій партії є вимушеним кроком. "Я думаю, що коли люди доведені до голодування і, власне, в них не залишається більше можливості захистити права і справедливість в нашій державі, то це не просто сигнал, це вже набат відносно того, що демократія в Україні просто зникає, швидко і під прямим керівництвом діючого Президента", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні на прес-конференції, повідомляє її персональний сайт. За її словами, у опозиції залишилося дуже мало засобів для протидії фальсифікації результатів виборів до місцевих органів самоврядування. "Це голодування проти фальсифікації виборів, яке йде повним ходом. І проти створених клонових фіктивних організацій партії "Батьківщина", якою зараз займається адміністрація президента Януковича", - додала вона. Водночас Юлія Тимошенко повідомила, що опозиція запропонувала внести зміни до Закону про місцеві вибори, які унеможливлять фальсифікацію результатів народного волевиявлення. "Опозиція запропонувала зміни до Закону про вибори до місцевих органів влади, а крім того, відповідні дії Центральної виборчої комісії, які повністю усувають фальсифікацію місцевих виборів. Які, на жаль, сьогодні відзначені і в доповіді Моніторингового комітету (ПАРЄ), і в резолюції на самій Парламентській Асамблеї Ради Європи в доповіді постійних представників ПАРЄ", - пояснила лідер партії "Батьківщина". "Якщо нічого не зміниться сьогодні в системі організації виборів, якщо не буде змінено Закон, склад територіальних виборчих комісій, склад Центральної виборчої комісії для запобігання масштабній фальсифікації місцевих виборів, то наша політична сила не визнає вибори як такі, які відбулися чесно, прозоро і без фальсифікацій", - резюмувала Юлія Тимошенко.

Коментар МЗС України щодо Резолюції ПАРЄ спотворює висновки поважної європейської інституції та вводить українське суспільство в оману

Сьогодні на офіційному сайті Президента України було розміщено коментар Міністерства закордонних справ щодо ухвалення Парламентською Асамблеєю Ради Європи Резолюції № 1755 «Функціонування демократичних інституцій в Україні».
 
Даний коментар спотворює висновки поважної європейської інституції та вводить Українське суспільство  в оману, наголошує заступник Голови партії «Батьківщина», колишній Віце-прем‘єр-міністр у справах європейської та міжнародної інтеграції Григорій Немиря, який вкотре запросив міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка до відкритих дебатів.
 
«Цей коментар засвідчує, що в потьомкінській демократії тепер з‘явилося і потьомкінське Міністерство закордонних справ України», - сказав він.
 
Так МЗС стверджує, що «Остання резолюція ПАРЄ вітає появу політичної стабільності в Україні, забезпечену за підсумками лютневих чесних та прозорих президентських виборів, а також консолідацію влади як необхідну умову здійснення демократичних та економічних реформ». На справді ж в Резолюції говориться наступне: «Беручи до уваги занепокоєння, висловлене щодо концентрації влади новими лідерами України, Асамблея вважає, що консолідація влади новоствореною адміністрацією, якщо вона досягається за допомогою демократичних процедур, є зрозумілою, та у багатьох випадках навіть бажаною, однак застерігає, що така консолідація не повинна призвести до монополізації влади однією політичною силою, оскільки це підірвало б демократичний розвиток країни» (Пункт 3 Резолюція 1755 (2010)). Також в Пункті 1 Резолюції говориться наступне «вона (Парламентська Асамблея) занепокоєна тим, що ця відносна стабільність є слабкою, а системні проблеми, що лежали в основі нестабільності, яка панувала в країні в останні роки, так і не були вирішені.
 
Також МЗС стверджує, що «члени представницьких органів влади 47 країн-учасниць Ради Європи рішуче відхилили спроби окремих політичних сил невірно інтерпретувати логіку внутрішніх процесів в Україні і за підсумками їх детального моніторингу визнали їх як такі, що відбуваються у відповідності до стандартів демократичного врядування». На справді ж, ПАРЄ  визнала факти, які свідчать про встановлення авторитарного режиму в Україні, про ерозію демократії та тиск на опозицію та вільні ЗМІ, - факти, про які неодноразова заявляла опозиція, представники громадянського суспільства та ЗМІ. Так в Пункті 12 Резолюції йдеться про наступне: «Асамблея висловлює занепокоєння щодо зростання кількості заяв та достовірних повідомлень про збільшення утисків демократичних прав та свобод, в тому числі свободи зібрань, свободи слова та свободи преси. Вона вважає втручання державних органів, зокрема правоохоронних органів та служби безпеки, в роботу журналістів та медіа-організацій несумісною з демократичним суспільством. Асамблея закликає владу провести вичерпне розслідування всіх повідомлень про ущемлення прав та свобод та виправити виявленні порушення. Крім того, вона закликає владу гарантувати, що ці дії не призведуть до вибіркового відбору частот на мовлення, а також переглянути всі рішення та призначення, які можуть призвести до конфлікту інтересів, особливо в правоохоронній та судовій сферах».
 
Також «Свобода і плюралізм засобів інформації є наріжними каменями демократії. Тому Асамблея глибоко стурбована останніми подіями, які можуть підірвати ці принципи. Вона закликає владу вжити всі необхідні заходи для захисту свободи та плюралізму засобів інформації в Україні, а також утриматись від будь-яких спроб контролювати, прямим або непрямим чином, зміст новин загальнонаціональних засобів інформації», -говориться в Пункті 13 Резолюції.
 
А співдоповідачі Моніторингового Комітету ПАРЄ зробили ще більш жорсткі висновки за  результатами нещодавнього візиту до України: «Нажаль, занепокоєння, яке ми висловили в нашій доповіді, зокрема щодо утисків демократичних прав та свобод, не лише залишається актуальним, а навіть збільшилось з моменту нашого попереднього візиту. Тоді мова йшла про поодинокі випадки, які ми не могли назвати систематичною тенденцією. Тепер же вималювались певні моделі» (Пункт 5 Доповіді). «Нещодавно відбулася рідкісна подія: чотири судді Конституційного Суду одночасно пішли у відставку; їх замінили суддями, яких вважають лояльними до Януковича. Один з суддів, який пішов у відставку, заявив, що на нього тиснули. Той факт, що, за деякими повідомленнями, чотири новопризначених судді проголосували за рішення на користь Януковича, лише збільшує суперечливість цього рішення та свідчить на користь звинувачень в тому, що влада має намір будь-якими шляхами монополізувати владу в країні», - йдеться у доповіді (Пункт 7 Доповіді). Також співдоповідачі підтверджують висновки Венеціанськох Комісії, стверджуючи, що «існує очевидна загроза політично-вмотивованих призначень до Вищої ради юстиції, що може призвести до домінування членів Вищої ради юстиції, які керуються політичними міркуваннями» ( Пункт 10 Доповіді).
 
На думку МЗС, «ПАРЄ тепло привітала підтверджене новим керівництвом України прагнення забезпечити якнайшвидше виконання всіх зобов’язань перед Радою Європи, дотримання яких в попередні роки ігнорувалося тими політичними силами, які сьогодні намагаються завадити зняттю з нашої держави режиму моніторингу РЄ». На справді ж, «Асамблея також занепокоєна тим, що поспішність, з якою влада запроваджує реформи, може негативно позначитись на дотриманні демократичних принципів та, зрештою, якості самих реформ» … тому їх «запровадження цих реформ можливе тільки у випадку чіткого дотримання парламентських процедур та демократичних принципів» (Пункт 5 Резолюції).
 
«Асамблея закликає владу та керівництво Верховної Ради України гарантувати, що остаточні варіанти проектів законів подаватимуться для отримання висновків Венеціанської Комісії перед їхнім ухваленням в останньому читанні» (Пункт 6 Резолюції) – вимога, яка ігнорується після приходу до влади Януковича.  Зокрема, Асамблея звернула особливу  увагу  на негайну необхідність реформувати судову систему та систему правосуддя та «висловлює глибокий жаль щодо того, що   Закон про судоустрій та статус суддів України було ухвалено у липні 2010 з великим поспіхом, не очікуючи висновків Венеціанської Комісії, за якими до неї звернулось Міністерство юстиції України» ( Пункт 7.3.1 та Пункт 7.3.2. Резолюції).
 
Асамблея «висловлює жаль щодо рішення Верховної Ради відкласти до 2011 року введення в дію пакету антикорупційних законів, розроблених за допомоги Ради Європи» ( Пункт 7.4.1 Резолюції) та «закликає Верховну Раду після отримання висновків Венеціанської Комісії нарешті ухвалити законодавчі акти, які знаходяться на розгляді в парламенті, про конфлікт інтересів та етику державної служби; про декларування власності державних посадовців; про доступ до інформації» ( Пункт 7.4.3).
 
Вперше в резолюції щодо України йдеться про занепокоєння Асамблеї втручанням СБУ у внутрішні політичні справи. «Асамблея висловлює занепокоєння через зростання кількості достовірних повідомлень про незаконне втручання Служби безпеки України (СБУ) у внутрішні політичні справи, включаючи тиск на журналістів, партійних активістів та представників громадянського суспільства ї їхніх родичів. Вона вважає таку діяльність неприйнятною для демократичного суспільства, і тому закликає владу реформувати службу безпеки та її функції у відповідності до європейських стандартів» (Пункт 8 Резолюції).
 
Асамблея висловила свою думку щодо ситуації з місцевими виборами та намаганнями чинної влади сфальсифікувати їх результати. «Асамблея стурбована тим, що заяви про можливі фальсифікації виборів можуть свідчити про недовіру учасників виборів до чесності проведення та організації місцевих виборів. Зважаючи на те, що довіра до процесу організації виборів є вкрай важливою через свою демократичну природу, вона закликає владу забезпечити збалансований склад виборчих комісій на всіх рівнях, включаючи керівні посади. Вона рекомендує владі розглянути можливість запровадження додаткових заходів для сприяння збільшенню довіри учасників виборів та виборців до виборчого процесу» ( Пункт 14 Резолюції).
 
Висловили своє занепокоєння з цього приводу і співдоповідачі: «існує значний дисбаланс між членами виборчих комісій від правлячої коаліції (5906) та від опозиції (3088) у Територіальних виборчих комісіях» (Пункт 15 Доповіді) ... Представники влади стають на бік фіктивних партійних організацій, коли справжня партія намагається оспорити законність цих організацій. По-суті, це дозволяє незаконне захоплення партійної структури «Батьківщини», якщо не за співучасті, то, щонайменше, з повного відома влади. Якщо цю ситуацію не буде своєчасно виправлено, це може негативно позначитись на демократичній природі місцевих виборів» (Пункт 16 Доповіді).
 
Навіть учора під час засідання ПАРЄ в Страсбурзі, на якому і було прийнято Резолюцію,  Співдоповідач   Мейліс Репс заявила, що сумнівається в законності майбутніх місцевих виборів в Україні . "Існують сумніви в законності виборів, які пройдуть найближчим часом. І вже є тривожні для нас знаки - виборчі комісії не збалансовані за своїм складом", - сказала Репс. "Якщо місцеві вибори підуть не так як треба - це буде дуже тривожним знаком для нас".
 
На думку ж Співдоповідача Ренате Вольвенд: «Дії української влади нівелюють усі добрі наміри».
 
Таким чином ми просимо Потьомкінське МЗС припинити дезінформувати Президента Януковича та українське суспільство.
 
Повний текст Резолюції ПАРЄ № 1755 та Доповідь співдоповідачів Моніторингового Комітету ПАРЄ за результатами візиту до України можна подивитися тут:

Микола Томенко: Символічно, що після резолюції ПАРЄ щодо ситуації в Україні, влада зліквідувала останній день опозиції

«Символічно, що після резолюції ПАРЄ щодо ситуації в Україні, влада зліквідувала останній день опозиції», - сказав сьогодні під час брифінгу у парламенті заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.
 
Микола Томенко зазначив, що він здивований такою цікавою реакцією: як тільки Рада Європи звернула увагу на згортання в Україні демократичних інститутів, свободи слова тощо, так одразу ж був зліквідований прямо передбачений діючим Регламентом ВР день опозиції.
 
«Я з сумом констатую, що, із поверненням в старе Конституційне русло, парламентська опозиція перестає бути інститутом, з яким більшість і влада вважає за необхідне рахуватися», - наголосив він.
 
Водночас, Віце-спікер повідомив, що опозиція знайде механізм як працювати для того, щоб захищати інтереси більшості суспільства. Він також попередив, що в українській історії вже були приклади, коли опозицію парламенту намагалися ліквідувати, тоді з’являлася народна опозиція і з такою народною опозицією владі було справлятися важко. «Якщо у Верховній Раді, як сьогодні, будуть цинічно зліквідовані права парламентської опозиції, то буде народна опозиція», - підкреслив політик.
 
«Очевидно, це сигнал, що зі зміною Конституції влада і далі почне зачищати всі інститути демократії і можливості іншої точки зору, натомість, ми будемо використовувати всі методи, щоб застерігати права опозиції», - попередив Микола Томенко.
 
На думку заступника Голови ВР, сьогодні влада загалом і коаліція зокрема «допустили серйозну помилку». «Водночас, ми будемо шукати механізми, щоб опозиція діяла і мала свої права, в незалежності від того, якою буде нова редакція Регламенту ВР», - сказав М.Томенко. «Чи з регламентними застереженнями, чи без них, щоденно у парламенті буде працювати опозиція», - додав він.